Loading...
Debatt

Alla vill att pappa sosse ska fixa krisen, men arbetarrörelsen är ingen dörrmatta!

Det är fullständigt bisarrt hur samtliga partier nu vill att Socialdemokraterna bara ska fixa fram en regering. Centern och Liberalerna vill att Socialdemokraterna ska fixa regeringskrisen, som de ju var med att skapa, och bilda regering. Men de vill också att S ska driva liberal högerpolitik. Mer vinster till välfärdsföretagen och högre hyror för vanligt folk är kraven från Liberalerna och Centern. För att ens fundera på att rösta fram en socialdemokratisk statsminister…

 

Vänsterpartiet vill att Socialdemokraterna ska bilda regering, men driva vänsterpolitik, i en riksdag med en konservativ/liberal majoritet.

Sist ut är Isabella Lövin som i P1 morgon deklarerade att det viktigaste är att miljöpartiet får ministerposter, annars röstar de nej till Stefan Löfven som statsminister.

 

Kritiken kanske inte bara ska riktas mot dessa småpartiers oförmåga att ta ansvar för landet, det är inte så förvånade att de är helt oförmögna till kompromisser. Att kompromissa och förhandla är något man lär sig när man får ta ansvar och ser att många svenska förlitar sig på att man tar ansvar för Sverige.

 

Nej, kritiken kanske faktiskt måste riktas mot väljarna själva. Röstar man på smala, spetsiga, slogan-partier får man sådant här kaos.

 

Det som irriterar mig mest är att hela svenska folket och den samlade pressen nu tycker att Socialdemokraterna och LO ska överge alla sina egna frågor och svälja vad som helst för att landet behöver en regering. För oavsett att det är Moderaterna som skapat detta kaos är det Sossarna som ska ta ansvaret. Som vanligt.

 

Men vet ni vad! Röstar ni på SD, Liberalerna, Centern och Miljöpartiet så får ni en politisk barnhage. Då kan inte alltid den trygga ordningsamma pappa Sosse komma och rädda er.

 

Om Centern, Liberalerna och Miljöpartiet kan sluta hålla fåniga presskonferenser och behaga förhandla vid förhandlingsbordet tycker jag att Socialdemokratin ska vara tuff.

Socialdemokraterna borde absolut kunna sänka skatten på arbete och höja gränsen för statlig skatt, men då får priset vara införandet av förmögenhetsskatt och arvskatt.

 

Socialdemokraterna bör absolut kunna ändra i den arbetsrättsliga lagstiftningen men då ska A-kassan vara 90% och utan förbehåll.

 

Vid en förhandling får man ge och ta. Arbetarrörelsen är ingen dörrmatta och syftet med att sitta i regering är att kunna genomföra politik. Även för Socialdemokraterna!

 

Emil Svensson