Loading...
Debatt

Är sänkta skatter vägen till paradiset?

Sänkta skatter på arbete och företagande kräver nu både centerpartister och liberaler att socialdemokraterna ska ställa upp på för att få det höga nöjet att regera vidare.  Är då sänkta skatter vad Sverige nu mest av allt behöver?  Knappast om man ser till realiteter.  Det Sverige som runt 1980 var ett av världens mest jämlika länder har därefter utvecklats till Nordens mest ojämlika klassamhälle med Västeuropas värsta förmögenhetskoncentration.

År 1991 sänktes skatten på kapitalinkomster till 30 procent, dvs lägre skatt än på höga arbetsinkomster.  Bolagsskatten sänktes från 50 till 30 procent och förmögenhetsskatten på onoterade aktier avskaffades.  År 1987 avskaffades förmögenhetsskatten för huvudägare av börsnoterade företag.  År 2003 blev vinster på andelar i dotterföretag skattefria. Arvs- och gåvoskatten avskaffades 2004.  All förmögenhetsskatt slopades 2007.  Bolagsskatten sänktes ytterligare flera gånger, 2013 ner till 2018 års Trumpnivå på 22 procent.

 

Under den borgerliga alliansens regeringsår 2006-2014 avskaffades fastighetsskatten och genomfördes fem s k jobbskatteavdrag vilka gav upphov till växande klyftor i beskattningshänseende mellan löntagare och pensionärer till de senares nackdel.

En av våra främsta experter på skatteplanering, juridikprofessorn Göran Grosskopf har erkänt att ”Sverige är ett skatteparadis för förmögna.”

Trots sin minoritetsställning lyckades den rödgröna regeringen sätta stopp för vidare skattesänkarplaner under åren 2014-2018.

Men nu är det dags igen. Riksdagen har från och med valdagen 9 september en klar högermajoritet.

Och den majoriteten har nu på nytt begett sig ut på skattesänkarstråt.

Socialdemokratin har inte råd att försvaga ett redan anfrätt förtroendekapital med att följa borgerligheten längs den vägen.  Ojämlikhet bekämpas inte med stora skattesänkningar.  Växande ojämlikhet gör det långt mindre. Socialdemokratin bör i stället utifrån ett väl dokumenterat faktaunderlag anlägga moteld och ta strid för ökad jämlikhet i en kampanj där ökad kapitalbeskattning (förmögenheter, fastigheter) bör sättas i fokus.  Det är hög tid för fördelningsfrågornas återkomst i svensk politik.

 

Bengt Silfverstrand