Loading...
Debatt

Dags att stoppa kvinnohatet!

Söndagen den 25/11 är det internationella dagen för avskaffande av mäns våld mot kvinnor. Vi har haft Sveriges första feministiska regering som under senaste mandatperioden tagit krafttag för att bryta ojämställdheten i hela samhället, inte minst har en ny nationell plan tagits fram för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Samtidigt har det inrättats en jämställdhetsmyndighet, beslutats om samtyckeslagstiftning och stora satsningar har gjorts på våra tjej- och kvinnojourer runt om i landet.

Men vi har en lång väg kvar till ett fullt ut jämlikt och jämställt samhälle. Många kvinnor utsätts fortfarande varje dag för olika typer av våld och förtryck. Det händer i alla delar av landet och i alla samhällsklasser. Mäns våld mot kvinnor är ett strukturellt problem. I de fall där det går så långt så att kvinnan dödas på grund av kvinnohat måste detta ses för vad det är, ett hatbrott baserat på hat mot kvinnor. Antalet kvinnor som dödas av en partner eller tidigare partner har under de senaste åren varit i genomsnitt 13 kvinnor per år. Det är helt oacceptabelt.

Det privata är fortfarande politiskt och vi måste på allvar se och agera för att det våld och hat som kvinnor utsätts för ofta i hemmet av någon som de har eller har haft en nära relation till, ska få ett slut. Det är inte den enskilda kvinnans problem. Det är vårt och samhällets problem som vi tillsammans måste göra något åt.

Ingen ska behöva utsättas för fysiskt eller psykiskt våld och förtryck. Kvinnors rättigheter är inte förhandlingsbart, det handlar om mänskliga rättigheter. Låt denna dag påminna oss om allt arbete som måste till för att stoppa våld mot kvinnor och kvinnohat – men låt oss inte vänta. Låt oss börja nu. Sverige behöver mer feministisk politik inte mindre.

 

Elin Gustafsson (S)

Riksdagsledamot och ordförande S-kvinnor i Skåne