Loading...
Debatt

Det otrygga arbetslivet dödar

I skrivande stund av denna artikel kommer det ytterligare en push notis om en allvarlig arbetsplatsolycka i Gällivare. Den typen av nyheter blir allt vanligare.

 

Under 2018 var det 55 svenskar som inte kom hem från arbetet. 55 människor som dog i en arbetsplatsolycka. Om man jämför med de 44 personer som dog av dödskjutningar 2018 så har det dödande arbetet förflutit utan en stor samhällsdebatt. Inga specialsända debatter med ansvariga politiker, inte heller återkommande nyhetsreportage, har lyft frågan om vårt farliga arbetsliv. Kanske beror det på att gängskjutningar är mer dramatiska och att det passar den konservativa samhällsdebatten bättre. Det är lättare att vara hård och förbannad på kriminella ungdomar i utsatta områden än på bolagsdirektörer i stora bolag.

 

Med detta sagt ska naturligtvis resurser avsättas på att lagföra dessa kriminella våldsverkare, självklart.

Men vi måste rannsaka oss själva, varför är dödsfallen i arbetslivet inte en hetare stridsfråga? Det handlar om att vi har ändrat synen på arbetet i sig. Med allt mer otrygga anställningsformer och en konkurrens från utländsk arbetskraft har både löner och tryggheten på jobbet för många minskat.

 

Det är i den osäkra tiden som frågor om säkerhetsanordningar och rutiner försvinner, helt enkelt för att många idag känner sig oroliga över att få behålla jobbet. Då vill man inte vara den ”bråkiga” eller ”omständliga” för då kanske man inte får förlängt eller blir aktuell för nästa projekt.

 

I den politiska debatten har det länge pratats om rätten till arbete och att alla ska arbeta, men hur arbetet ser ut eller om man arbetar med livet som insatts har inte fått nått utrymme alls. Det är hög tid nu, både ansvariga politiker och företagsledare måste nu stå till svars.

En god arbetsmiljö kostar pengar, de pengarna finns i de enorma övervinsterna företagen gjort under de senaste åren. Där bör pengarna tas!

Emil Svensson