Loading...
Debatt

Gårdförsäljningen handlar om mer än vin på en Skånsk konstrunda.

Idag klockan 16.00 röstar riksdagen om borgarnas och Sverigedemokraternas förslag om att ytterligare en gång utreda gårdsförsäljning av alkohol i Sverige.

Jag är den första att erkänna att gårdsförsäljningen i sig inte är problemet i den här debatten. Visst hade det varit trevligt om en enstaka gård här och var skulle kunna sälja en flarra vin till en och annan som åkt långväga för att besöka och uppleva gården och drycken.

Jag tror inte att det, om det hade varit möjligt, hade försämrat folkhälsan i någon högre grad.

Problemet är att det inte är möjligt! Detta vet borgarna om.
Därför att de har vid två tillfällen tidigare utrett frågan i två statliga utredningar. Båda utredningarna har kommit fram till att det inte går att kombinera gårdsförsäljning med ett bevarande av det svenska monopolet.

EU:s lagstiftning omöjliggör helt enkelt att tillåta gårdsförsäljning och samtidigt bevara den svenska restriktiva alkoholpolitiken.

Resultatet av att försöka öppna upp för gårdsförsäljning i Sverige skulle resultera i att vårt framgångsrika, folkhälsofrämjande och folkkära monopol skulle behöva avskaffas och att försäljning av alkohol skulle då kunna ske i vartenda hörn, i varenda liten butik och kiosk i hela landet.

För gårdsförsäljarna skulle det innebära att deras viner inte alls skulle ha en marknad att säljas på. Vem skulle vilja köpa deras drycker när andra drycker fanns överallt att köpa? Deras koncept och vilja att kunna sälja enstaka flaskor till besökare skulle inte längre överhuvudtaget vara attraktivt.

Och för det svenska folket skulle det vara alldeles förödande.

Enligt en rapport gjord av Centre for Addictions Research of British Columbia skulle vi få 29 000 fler misshandelsfall, ytterligare 1 400 personer skulle dö och vi skulle få 8 000 fler fall av rattfylleri.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning menar att alkoholkonsumtionen, och därmed alkoholskadorna, skulle öka med 15–30 procent om alkohol såldes utanför Systembolaget.

Övergreppen mot kvinnor skulle utan tveka öka. Det finns två gemensamma nämnare när det gäller övergrepp mot kvinnor: män och alkohol.

Och alldeles för många barn växer redan idag upp med föräldrar som har alkoholmissbruk. Folkhälsomyndigheten räknar med att så många som 385 000 barn lever i familjer där den ena eller båda föräldrarna har en riskkonsumtion av alkohol.

Tror borgarna att detta skulle minska med ett avskaffande av vårt alkoholmonopol?

All forskning hävdar motsatsen.

Så visst. Det hade väl varit trevligt att kunna köpa med sig en flaska vin eller något lokalproducerat öl när man besökt gården som tillverkar.

Men vad borgarna och sverigedemokraterna måste fråga sig idag är: till vilket pris?

 

Yasmine Larsson

Socialdemokratisk riksdagsledamot