Loading...
Debatt

Högern vill gärna att tiden ska gå

Det konservativa blocket vill inte lägga en budget. Grunden för en regering är att den kan få igenom sin politik i Sveriges riksdag. Det är därför som den moderata talmannen drar ut på regeringsbildningen.

 

I Sverige har det under lång tid funnits två olika politiska block, högerblocket och vänsterblocket. Dom två blocken har i huvudsak formerat sig kring synen på hur arbetsmarknaden ska fungera.  Vänsterblocket har ansett att de som arbetar för lön ska få mer av de olika värden som skapas när vi jobbar och högern har ansett att företagen ska få en större del av den kaka som skapas på våra arbetsplatser. Det har varit en ganska enkel politisk skiljelinje att förhålla sig till.

 

Efter valet 2010 stod det klart att vi har fått en grupp till i svensk politik, den nationalistiska(fascistiska) genom att Sverigedemokraterna tog plats i riksdagen. SD vill inte ta ställning i konflikten mellan löntagare och aktieägare. De anser istället att alla ska hålla ihop för konungarikets Sveriges bästa. Då blir det viktigare med frågor som vilka som ska få bo och betraktas som svenskar.

 

För den konservativa högern är den nationella politiken inget problem, för den flyttar fokus från arbetarnas krav på rimliga löner och bättre villkor. Därför vill både Moderaterna och Kristdemokraterna samarbeta med Sverigedemokraterna. Inom liberala kretsar vill man också gynna aktieägarna på bekostnad av löntagarna. Men liberalismen vill i grunden inte dela upp människor efter ras och etnicitet, därför vill liberala politiker inte samarbeta med SD.

 

I riksdagen finns det en bred majoritet för att gynna företagen på arbetarnas bekostnad (M, L, C, KD och SD). Därför vill nu Moderaterna att övergångsregeringen (Löfven) ska lägga en opolitisk budget. Då får Moderaterna och Kristdemokraterna ett år på sig att övertyga liberalerna om att kampen för aktieägarnas vinster är viktigare än det jobbiga att snacka ras med Sverigedemokraterna.

 

Det är därför som högerpartierna inte brukar allvar vid förhandlingsbordet, dom vill förhala så att de sliper visa korten nu. Snigelfarten hos Centern och Liberalerna är ett sätt att lura liberala väljare. Att gynna företagen med stöd av fascisterna.