Loading...
Debatt

Hur bekämpar vi den växande nationalismen i Sverige?

Hur bekämpar vi den växande nationalismen i Sverige? Hur motar vi det i riksdagen invalda extremhögerpartiet med full kraft?

Det enda som biter på sådant är en stark folkrörelse! Bara en folkrörelse med många gräsrötter och samtal öga mot öga med blivande partikamrater kan möta detta hot mot demokratin i vårt land. Det är det enda sättet!

Det är klart att jag och andra som gärna skriver om det bidrar på vårt sätt, men det är bara en folkrörelse som kan sägas vara mest effektiv för ändamålet. Vi som skriver ingår i folkrörelsen förstås.

Det fungerar också att med en folkrörelse vara aktiva på nätet. Visst är det en bra metod för en folkrörelse att vara aktiv på alla sätt, men det är fortfarande en folkrörelse som gör det.

Extremhögerpartiet i riksdagen har med sin svans genom automatiska botar och andra tekniskt fula knep bidragit till deras fördel med lögner om och propaganda för deras sak. Det är inget jag gärna ser hos andra partier – partier som är rumsrena. Kampen mot det onda bör ske på ett anständigt sätt, även om motståndarna ljuger folk rakt upp i ansiktet och har andra avarter av och med propaganda för sig.

En stark och stor folkrörelse kan vända skutan och få den på rätt köl igen. Det är dock viktigt vilken politik vi för. En stark vänsterprofil är något jag gärna ser som en bra väg framåt för Socialdemokraterna. Det gäller att inte falla i fällan med att dra åt höger bara för att samhället i stort har gjort en stor högersväng. Att vårt samhälle i stort har blivit ett liberalt sådant där vi har genomfört en massa högerpolitik med eller utan vetskap om källan till det är klart. Men vi kommer att fortsätta att tappa mark politiskt om vi inte genomför mer vänsterinriktad politik.

Låt oss till en början titta på samhället där vi äger samhällsservice som sjukvård, äldreomsorg, skolor och annan välfärd gemensamt. Några privata fängelser ska till exempel inte finnas i Sverige. Vi bör också börja tala mer om klass! Ta skolan som exempel. Varför infördes fritt skolval i Sverige? Vilket land tittade de som genomförde den reformen på? Vad är det som hindrar att det inte kommer att finnas privata fängelser i framtiden? Det är bara genom vänsterprofilen på partiet som vi kan undvika att fler samhällsfunktioner privatiseras. Varför gå i det marknadsliberala ledet och införa fler liberala experiment? Bara för att vårt samhälle har svängt åt höger i många år. Det som hindrar de liberala och konservativa partierna från att få ännu mer fäste i samhället och i riksdagen med sin politik är en stark folkrörelse.

Se bara på den idétradition som har byggt Sverige genom decennierna. Det är en Socialdemokratisk idétradition som bär upp hela det politiska livet i Sverige. Den idétraditionen är så stark att politiska partier måste förhålla sig till den för att kunna gripa makten.

För ett antal år sedan möttes vi av Moderaternas kampanj som ett ”arbetarparti”. I flera val har till och med Sverigedemokraterna tagit till sig den idétraditionen för att kunna växa. De kallar sig inte arbetarparti, men vill gärna framstå som ett parti som lanserar ett folkhem.

På sätt efter sätt förhåller sig alla svenska partier som vill växa sig till den idétradition Socialdemokraterna har byggt Sverige på. Men Socialdemokraterna glider ifrån denna hegemoni av klassisk Socialdemokratisk politik, för att i stället lansera sig som ett hårt parti med en batongretorik som skrämmer mer än den fördelar skattemedlen och gör plats för ett mer tillåtande samhälle.

Om det här innebär att vi måste ändra valretorik och stå stolta över vad Socialdemokraterna har genomfört genom decennierna är det vad vi måste göra. Ta tillbaka tolkningsföreträdet från de som plagierar Socialdemokraternas klassiska politik och gör det genom den folkrörelse arbetarrörelsen alltid har varit.

Men det kräver att vi motar Olle i grind och inte är rädda för att prata om klass eller återtagande av olika privatiserade samhällstjänster genom olika politiska arbeten. Det kan vara genom att omöjliggöra fortsatt drift av exempelvis skolor och annan samhällsservice i privat ägo. Att vi inte ska ha några vinster i välfärden är självklart, men vi måste våga ta tag i det också. Det ska genomföras!

Pär Träff