Loading...
Debatt

Kejsaren är faktiskt naken

Sedan valförlusten 2006 har vänsterflygeln i svensk politik kapitulerat inför väljarna. När Fredrik Reinfeldt tog regeringsmakten kunde det varit ytterligare en kort period av borgerlig regeringstid i ett i övrigt socialdemokratiskt samhällsbyggnadsprojekt, men istället förvandlades den politiska kartan radikalt. När Reinfeldt deklarerade att han skulle toppa S alla satsningar på välfärden, vilket naturligtvis var humbug, så sa han att det var möjligt att driva socialdemokratisk välfärdspolitik med betydligt lägre skatter. Vanligtvis brukar den svenska väljaren se igenom sådant valfläsk och avfärda det som omöjligt, men efter ett långt socialdemokratiskt regeringsinnehav med avskaffad arvskatt och en ansträngd välfärd vågade man prova marknadsliberalen med social agenda istället för socialdemokraten med liberal agenda.

Den riktigt stora förändringen av den politiska spelplanen i vårt avlånga land skedde först när socialdemokratin, skadeskjuten av förlusten av regeringsmakten, deklarerade att några skattehöjningar inte skulle ske om S kom till makten. Då började svenska politiker leka ”kejsaren är naken”. Det skulle nu vara möjligt att bedriva klassisk socialdemokratisk välfärdspolitik, men med en borgerlig skattepolitik.

Det är naturligtvis inte möjligt. Lika lite som den svenska väljaren kan köpa konsums whisky-essens och förvänta sig att den ska smaka som en rökig skottsk singel malt kan hon betala mindre i skatt och förvänta sig en bättre vård, skola och omsorg.

Den stora utmaningen under valåret 2018 ligger inte i om S, V och MP kan vinna polispolitiken mot högern eller vara bäst på att verka regeringsdugliga, utan det verkliga arbetet blir att mot väljarna vara ärliga. Man måste vara tydlig och säga ”det kostar att ha en välfärd som fungerar, det går inte ihop med ett lågskattesamhälle”.

Politiker säger ofta att välfärden står inför olika typer av utmaningar. Det är sannare att säga att politiken där man lovar både låga skatter och en bra välfärd har utmanats av verkligheten.