Loading...
Debatt

Kundbaserade system funkar inte i välfärden

När är ett samhälle bra? När kan vi göra det bättre? Och hur gör vi det bättre?
Den nyliberala kantringen av Sverige och dess samhällsliv är markant. Vi kan numera bara välja skola eller äldreomsorg eller vård! Det är vad nyliberalismen ger oss. Inget annat!
Den vård vi har går på knäna. Resurserna räcker inte längre. Skolan har stora problem med segregation, skiktning av elever och betygsinflation. Men vi får välja vilken av dessa skolor vi vill gå på! Det är ju det viktiga! Att vi i alla år tidigare alltid har fått gå på bra offentliga skolor utan dessa problem hör liksom inte hit verkar det som. Huvudsaken är att vi får välja vilken skola vi får gå på.
Att vi samtidigt egentligen genom politiska reformer kan ändra det där så att vi åter kan få gå på bra offentliga skolor talas det inte så mycket om numera. Då är man socialist och det är något av det värsta en människa kan vara. I alla fall enligt den hegemoni av nyliberalism som vi lever i idag.
Men tvärtom går det faktiskt att tro på reformer där kvaliteten i skolans värld handlar om att få bra lärare som kan ge en bra utbildning samt att alla på det viset kan få göra en klassresa. Och genom att elever ur alla klasser i samhället tidigare möttes i skolan höll samhället ihop bättre än det gör idag.
Det vi gör och skapar tillsammans i samhället, det vill säga genom reformer, skapar utrymme för mer resurser.
Vården går på knäna. Resurserna räcker inte till. Men det viktiga är ju att vi får välja vilken vårdcentral vi vill knyta an till.

Det viktiga var tidigare att vi hade en alldeles utmärkt vård och omsorg när vi gick till den offentliga vårdcentral som låg närmast. Då hade vården resurser att ge en bra vård. Och vi hade bra läkare, sjuksköterskor och annan personal som tog hand om oss och våra problem på ett professionellt sätt. Vi behövde inte välja den vårdcentral som vi tyckte var bäst eftersom det system vi levde i såg till att alla vårdcentraler hade en likvärdig kvalitet. Och allt detta utan vinstintresse!
Ett samhälle är inte bättre än vad vi gör det till. Genom reformer kan man komma långt! Men att bli kallad socialist vill ju ingen. Och då undviker man det genom att låta nyliberalismen härja fritt och struntar i reformer som kan hjälpa till att vända skutan.
Men åter igen är vi då där att det viktiga är inte att vi får en bra vård eller ens bra skolor, utan att vi får välja vilken skola vi vill vara kund på – inte elev bevare mig väl – och vilken vårdcentral vi vill vara kund hos – men absolut inte patient.
Att bara administrera nyliberala idéer är ingen bra väg framåt. Genom reformer kan man däremot göra mycket och framför allt ändra på allt som är fel i de kundbaserade system som nyliberalismen har byggt upp.

Experimentet med NPM, ”New Public Management”, är fel. Det ger oss en massa problem som vi inte behöver ha i ett samhälle. Felen är inbyggda i systemen och det är därför vi bör ändra på systemen.
Den politiska högern drömmer våta drömmar om dessa system oavsett hur fel de är. Men sanningen är den att om vi inte förändrar samhället genom reformer och skiter i att högerpartierna skriker socialist åt oss, så kommer inget heller att förändras. Klassamhället blir kvar och problemen i skolan och vården kommer att få vara kvar. Inget i vården och skolan kommer heller att förändras så länge den politiska högern får bestämma dagordningen.

Det är bara vi som kan förändra det som sker och vi gör det genom reformer som vi alltid har gjort. Så kan vi växa och så kan Sverige växa.

 

Pär Träff