Loading...
Debatt

Linde, fördöm Turkiet omedelbart!

Turkiets och dess President Erdogan är idag pressad av inhemska frågor. Efter maktpartiets AKP och Erdogans förlust av borgmästarvalet i Istanbul kom utspelen om en yttre fiende allt oftare. Erdogan vet av erfarenhet att en offensiv mot kurderna ger honom och AKP ett lyft i den inhemska opinionen.

Nu kommer så utfallet av Erdogans krigshets. Bombningar och marktrupper i norra Syrien. Att Erdogan vill fortsätta behålla makten till vilket pris som helts är inget som förvånar omvärlden. Förföljelsen och fängslandet av fackföreningsledare, journalister och allmänt oppositionella tillhör vardagen i Turkiet.

Det är inte heller förvånade att man fortsätter med sitt angrepp på allt som kan framstå som organiserade Kurder, det har gjorts längre än Erdogan suttit vid makten.

Det som är extra iögonfallande med just detta militära angrepp är att de sker på den grupp Kurder som gjorde hela världen en tjänst. När resten av världen stod förlamad inför IS grymma framfart var de kurdiska trupperna de enda som förmådde göra motstånd. Motståndet kunde vändas till ett besegrande av den grymma terrorgruppen IS. Allt medan de stora politiska supermakterna var fastlåsta och handlingsförlamande.

Det är alltså samma kurder som befriad världen från IS slavmarknader och produktion av halshuggnings-videor  som bombas av Natolandet Turkiet.

Det är naturligvis en oerhörd skam för alla Västländer. Trots det är det inte förvånade att President Trump i USA ser mellan fingrarna på detta ohederliga agerande.

För oss i Sverige borde fördömandet av Erdogan och Turkiets agerande vara stenhårt och svidande, men än så länge har den nya utrikesministern förblivit passiv. Det är nu Ann Lindes chans att visa sig redo för rollen som utrikesminister, fördömandet av Erdogans blodiga valkampanj bör vara skoningslös.

Vi väntar, och ser på medan all moralisk heder rinner av västvärlden.

Ann Linde, Fördöm nu Turkiet!

 

Emil Bladelius