Loading...
Debatt

Politik för att återta politisk majoritet

Politik för att återta politisk majoritet

Svenska väljarna har val-talat. Arbetarrörelsen fick ett svidande besked.

Nu måste ett omfattande arbete komma igång.  Det är dags att forma en politik för att återta majortiteten, vilket måste ske med utgångspunkt från våra egna fel och brister.

Debatten och suget måste komma underifrån genom medlemmarna inom s-partiet och facket. Och alla sympatisörer som engagerade sig i valrörelsen. Där finns det mängder av erfarenheter – ovärderliga i en eftervalsdiskussion.

Socialdemokraterna måste självkritiskt fundera över varför så många av partiets tidigare väljare valt att rösta på Sverigedemokraterna i stället för på S.

Särskilt allvarligt är det att SD ökat så mycket inom LO-kollektivet. Enligt SVTs vallokalundersökning röstade endast 38 procent på Socialdemokraterna. Förra valets var det 51 procent. Märkligt med tanke på att det är ett parti sänka löner och och skapa otrygga atbetsförhållanden.

Om Sveriges arbetare inte röstar på arbetarnas parti är det partiet det är fel på.

Vad som behövs nu är en stark och bråkande fackföreningsrörelse och ett socialdemokratiskt parti som formar en politik för att få majoritet.

Lägg därtill behovet av starka medborgerliga initiativ, som på gator och torg protesterar mot orättvisorna och ojämlikheten i vårt land. Det handlar om rasism, de ökande klassklyftorna – står upp för välfärdsbyggnaden ska stabiliseras och stärkas.

Förutsättningarna för en välfärdskamp är goda. Pengar finns det gott om. Vårt land är rikt, men rikedomen har inte fördelats. Den politiska mittfåran har styrt. Exempelvis hamnade Storbankernas vinster under förra året på över 100 miljarder – det finns 187 miljardärer som tillsammans äger 2 147 miljarder.

Kläm åt bankerna och deras övervinster och belägg de oanständigt rika med högre skatt. Vi behöver inte en oreglerad kapitalism i vårt land, vi behöver ett system som styrs av andra värden.

En samlad arbetarrörelse måste nu en ha genomgripande diskussion om hur man bygger upp ett stenhårt motstånd mot den nyliberala överheten och dess stödpatruller. Även hur den socialdemokratiska politiken ska bita sig fast hos unga och äldre, kroppsarbetare och akademiker, män och kvinnor.

Behovet av en makt-kritisk, bred, offensiv, klipskt och glad arbetarrörelserörelse har aldrig varit större än nu.

Det är dags att återta den politiska majoriteten.

Jan Svärd
Demokratisk socialist