Loading...
Debatt

Politik måste vara mer än fyllesnack

Politik är på allvar.

Det är mer än ett samtal med starka åsikter under grillkvällen eller kvicka sloganer. Politik är fullt av avvägningar och svåra beslut.

Denna valrörelsen har hitintills inte givit den riktiga politiken utrymme. Istället har populister som Jimmy Åkesson fått utrymme att prata om åsikter likt den lite lätt berusade farbrorn på midsommarafton, starka åsikter om vilka enkla lösningar som borde göras.

Men precis som dagen efter festen så känner nog många att allt det där kanske inte riktigt håller för att skärskådas i dagsljus.

Så är det mycket i denna valrörelsen, de starka åsikterna, de ogenomtänkta förslagen och de hårda ställningstaganden har fått all uppmärksamhet.

Men lika lite som vi vill att den packade högljudda farbrorn ska få ha utläggningar och domdera hela festen, lika lite tror jag att vi vill ge populisterna riktigt ansvar.

För vi vet att de inte är förmögna att leda och fatta svåra beslut.

 

Sverigedemokraterna har inte bemödat sig om att finansiera sina förslag, de har alltså inte berättat hur de ska få pengar till vad de vill göra. Det är oseriöst.

 

Jag tycker det är hög tid att vi pratar om de svåra frågorna. Att vi pratar om hur vi ska få en bättre sjukvård, en skola som ger alla barn rätt förutsättningar i livet och att vi tänker ut och resonerar kring hur vi på äldre dar ska få ett gott liv.

 

Detta kommer kräva ekonomiska avvägningar, långsiktiga lösningar och breda förhandlingar. Då håller det inte att bara lyssna på fyllesnack, det gjorde man i USA och har nu en president som är helt oförmögen att regera. Vi behöver inte fler oseriösa politiker i världen just nu.

 

Låt oss ta politik på allvar!

Yasmine Larsson, socialdemokratisk riksdagskandidat