Loading...
Debatt

Regeringsuppgörelsen är stormklockans ringning till arbetarrörelsen

Uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna är full av nyliberal smörja. Kring det kan vi alla vara överens. Det var naturligtvis givet att regeringsunderlaget i en riksdag med borgerlig majoritet skulle ha ett liberalt utfall.

Alternativet som S, V, MP, C och L hade framför sig var att se historien från 1930-talet upprepa sig och släpa fram fascisterna till makten.

Är då regeringsuppgörelsen en pyrrusseger, en seger i stunden som leder till ett större nederlag för socialdemokratin i framtida val? Det beror på.  En stor fördel med uppgörelsen är att vi en gång för alla kan begrava Alliansen, svensk borgerlighets största framgång sen 1970-talet. Under senare år har Alliansen, med Sverigedemokraterna i riksdagen, styrt all politisk agenda. Det kan vi nu lägga bakom oss.

De nyliberala förslagen som den socialdemokratiska regeringen nu ska genomföra skulle naturligtvis kunna undergräva partiets trovärdighet hos arbetarklassen och väljarkåren generellt. Att driva arbetarfientliga lagförslag på exempelvis arbetsrättens område kan onekligen leda till att förtroendet för S sviktar.

Men då förminskar vi arbetarrörelsen till att enbart vara riksdagskansliet och regeringskansliet. Vår rörelse består av betydligt mycket mer än partiets anställda på Rosenbad.

Uppgörelsen måste därför vara en stormklocka för de fackliga organisationerna. Nu måste facket på allvar kavla upp ärmarna och mobilisera ett ordentligt motstånd mot högerpolitiken och den växande fascismen i landet, Löfven har satt en käpp i hjulet fram till 2022 genom att spärra vägen tillsammans med liberaler. Men det är bara en svag vägspärr. Vad arbetarrörelsen behöver är en väl organiserad motattack.

När man läser uppgörelsen i detalj kan man ana en sådan strategi från Löfven, många av det mest avgörande frågorna hänskjuter man till arbetsmarknadens parter. Nu gäller det att facket är starka nog att möta motparten och hålla stången.

Frågan för alla aktiva i arbetarrörelsen är vad kan vi nu göra, det kommer inte komma nån socialism dinglandes från regeringsmakten utan den måste vi själva sörja för. Vi måste ta detta läge på största allvar och mobilisera hela arbetarrörelsen. För nu gäller det att bilda opinion för det starka sammanhållna samhället, för det är under attack.

Emil Svernsson