Loading...
Debatt

Sverige bör inte styras av en servettbudget

 I dessa turbulenta tider i svensk politik är det svårt att inte bli upprörd, även som föräldraledig riksdagsledamot. I synnerhet om man som jag brinner för att barn ska växa upp i ett land där frihet, jämlikhet och solidaritet är byggstenarna för samhället.

Igår valde Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att rösta igenom en otydlig reservation i finansutskottet med skattesänkningar för mångmiljardbelopp och oklara nedskärningar som statens budget. En budget i form av en motion som inte är framtagen och genomarbetad av statsjuristerna, utan av tjänstemän på moderaternas kansli.

Det är både oansvarigt och olyckligt att M och KD med stöd av SD nu röstat igenom en budgetmotion som ska styra landet i ett år framöver. En budget som ritats fram, inte av landets ekonomer på flera tusen sidor, utan av tjänstemän på moderaternas kansli på några hundra sidor. Sverige ska nu styras av en dåligt underbyggd i ett år framöver.  

Att ta fram en statsbudget som håller gör man inte i en handvändning på ett partikansli. Det är ett gediget arbete av statstjänstemän som jobbar med varenda siffra ner till minsta kommatecken, som förankrar allt med olika myndigheter och som efter noga genomgångar lägger fram ett förslag till riksdagen. 

Det är verkligen för mig helt obegripligt hur Moderaterna kommer undan med att vara så ansvarslösa och först fälla den sittande regeringen utan att klara av att skapa en egen regering. Vidare fortsätter tramset med att istället för en genomarbetad budgetproposition kommer statens finanser nu styras av Moderaternas servettbudget. 

Man röstade igenom servettbudgeten med Centerns och Annie Lööfs goda minne.

Ett tydligt tecken på att en högerkonservativ majoritet i riksdagen aldrig kommer att driva en politik för ett jämställt Sverige är att Jämställdhetsmyndigheten tvingas lägga ner om ett år.

Försämringar för löntagare genom borttagande av avdragsrätten på fackavgiften och skattesänkningar till överklassen är andra beslut som högern nu drivit igenom. 

Högern passar också på att slå till mot det svenska kulturlivet genom minskade anslag. 

Sverige förtjänar en riktig budget och en riktig regering!

Yasmine Larsson

Riksdagsledamot Socialdemokraterna