Loading...
Debatt

Tro fan att det blir dyrt att bo!

SABOs,  (allmännytans samorganisation för hela Sverige) slår man larm om att byggpriserna har ökat 48 procent på tre år. Att Sverige har bland de högsta byggpriserna i EU – och de fortsätter att stiga.

I en ny rapport från SABO så ökades mellan 2015 och 2017 snittpriset per lägenhet med 69 procent i de anbud som vann upphandlingarna.  Både de utländska och de inhemska anbudspriserna ökade stadigt under analysperioden.

Generellt höll de utländska anbuden en lägre prisnivå än de svenska, men trots det hade de svårt att vinna anbud. Endast vart nionde utländskt anbud vann upphandlingar

Tidigare argument från byggarna har varit att skälet till att standarden är på tok för hög i vårt land. Det gäller byggregler, standardhöjningar eller markpriser. Därför är det dyrare att bygga i Sverige änandra europeska länder, säger man.

Men det håller inte. Läget just nu är att priserna skenar på ett sätt som måste beskrivas som omoraliskt när det samtidigt händer alldeles för lite när det kommer till produktivitet.

Det har framförts önskemål om att mindre och medelstora byggbolag också ska aktiveras sig i byggandet. Ja, det kan man hålla med om, men då får man ta tag i det verkliga problemet – bankerna. De kräver så stora ekonomiska garantier, för det mesta orimliga, för företag som vill bygga att det blir en omöjlighet att starta upp byggen. Man fortsätter gynna de större kapitalstarka byggbolagen. Ordet byggmonopol ligger nära till hands.

Bankerna struntar i den bankgaranti man får av Boverket om man lånar ut till hyreshusbyggen. Som i praktiken innebär det att de inte kan förlora något på att låna ut.

Istället göder bankerna den finansspekulation som gynnar en liten, mycket liten, minoritet i vårt land.Bankerna är vinstjagande företag. Inga samhällsnyttiga institutioner. ”Lite” penningtvätt på tusentals miljarder är betydligt lönsammare än att ge lån för att bygga billiga lägenheter i vårt land.

Tro fan att det blir dyrt att bo.

Jan Svärd