Loading...
Debatt

Var är hedern i budgetprocessen?

Det absolut viktigaste verktyget en regering har för att genomföra sin politik är statsbudgeten. Då kan den styrande regeringen satsa mer pengar där den önskar samt ge mindre resurser till områden som regeringen inte tror på. Budgeten är alltså vilken politik landet har.

Det är därför som den nuvarande övergångsregeringen har lagt fram, till riksdagen, en avskalad budget utan politiska riktningar. För att när landet får en vald regering så ska den regeringen själv kunna utforma sin politik. Helt enligt de demokratiska spelreglerna.

Men året 2018 är också året då Sveriges näst största parti, Moderaterna, agerar som en trotsig tonåring. En tonåring som förstör och saboterar för resten av familjen med den enda motiveringen ”jag gör det jag känner för och bryr mig inte”. Moderaterna lägger fram en politisk budget utan att ha en aning om hur regeringsbildningen fortgår.

Men det följer Moderaternas oansvariga höst. Moderaterna leder tonårsrevolten och röstar bort den sittande statsministern utan att ha någon som helst plan för hur landet ska kunna få en regering.

Inför valet pratade Ulf Kristersson(m) om att vara den vuxna i rummet. Istället svek man väljarna och blev en trotsig tonåring som gör uppror för upprorets skull.

Den politiska hedern kräver nu att Moderaterna växer upp och slutar tramsa. Stefan Lövfen gör det ansvarsfulla och respekterar att han leder en övergångsregering genom att lägga fram en opolitisk budget. Den enda rimliga och hederliga är att Moderaterna agerar lika vuxet!

Emil Svensson