Loading...
Krönika

Vi byggnadsarbetare har stört oss på roten länge nu!

Stannar vid affären på vägen hem efter en dag på nya jobbet.  Tanken var att snabbt köpa mjölk, barnen har beställt pannkakor. Men i affären träffar jag en tidigare kund.  Jag blev skickad att renovera deras badrum för några år sen, ett rotjobb, ett av de ytterst få jag utförde hos en medelinkomsttagare.

Vi brukar stöta på varann ibland och blir alltid att prata en stund, han är trevlig. Denna pratsund blev lite längre, barnens pannkakor fick vänta lite.

-”Fasiken vad bra det är med roten, det sparade jag pengar på” säger han med ett leende.

Han fattar inte hur blåst han blivit. Hur blåst en överlägsen majoritet av svenska folket blivit. Hans korta mening sätter igång det inom mig, igen.  Jag bara måste berätta.

Vi byggnadsarbetare har stört oss på roten länge nu. Det är en arbetsmarknadsåtgärd för lågkonjunkturer. Borgarna körde den för fullt under brinnande högkonjunktur. Företagarna grävde guld, miljardfiffel med gratis material och högre timdebiteringar. I våra lönekuvert syntes inget. Detta samtidigt som bristen på arbetskraft för att bygga förskolor och bostäder gjorde att anbuden blev få och prislappen  följaktligen högre. Det var helt enkelt mer lukrativt för byggföretagen att rotrenovera åt överklassen.

För det är ju så. ROT avdraget kostar så mycket mer än det smakar. Alla är med och betalar, men få nyttjar det. De som nyttjar det mest bor i Danderyd, Lidingö och Nacka. Höginkomsttagaren är den typiska kunden.  Det är inget avdrag, det är ett bidrag. Ett bidrag till de som har det bäst!

Kunden jag träffar har bara nyttjat  det en gång, till en inte alltför stor summa. Det gör honom till en förlorare. Jag berättar för honom vad kalaset kostat i vårt hemlän Dalarna. Då är det ändå inte direkt här som den största andelen av ROT-bidrag per innevånare använts. Det är långt ifrån de summor som pytsas in i överklassvillorna i de rika Stockholmskommunerna. Men trots att det är en liten, liten del så hade det fram till 2016 delats ut 3335 miljoner kronor av våra gemensamma medel till personer i Dalarna. Det motsvarar byggnationskostnaden för 185 förskolor med sammanlagt 926 avdelningar.

Han blir tyst. Han vet att det råder akut brist på förskoleplatser. Föräldrar får stanna hemma från jobben då kötiderna är för långa. Bland dem byggnadsarbetare.

Jag ser att han är ännu en av alla som  inte sett siffrorna på hur mycket pengar det handlar om. Som inte riktigt reflekterat över att pengarna som gödslas ut faktiskt tas från något annat. Från allas vår välfärd. Från dig och mig.

Han frågar om mitt nya jobb, vad jag gör?

Jag berättar att faktiskt bygger en ny skola åt våra barn. Med glädje!