Loading...
Krönika

Arbete till varje pris

Om bara några månader ska vi få rösta fram vem som ska leda Sverige i 4 år, vilka som kommer att inneha den största makten i Sverige i 4 år framåt.

En av de hetaste frågor som partier nu debatterar om inför valet är jobben och segregation. Alliansen förslag är bland annat att nyanlända och lågutbildade unga ska in i arbetet genom försämrade arbetsvillkor. Genom att ge nyanlända lägre lön än kollektivavtalet vill man få in gruppen på arbetsmarknaden.  Man tänker inte på vilka konsekvenser detta leder till.

Jag har redan sett konsekvenserna av sådana anställningsvillkor. I Ryssland, där jag kommer ifrån, är det just detta som har splittrat människor. Just det här sättet att anställa, har gjort att etniska ryssar har odlat ett hat till människor som kommer från andra regioner och länder.

Många gånger kommer människor från andra länder och regioner till storstäder i Ryssland för att arbeta, då de flesta arbeten finns just i storstäderna. Dessa människor är då bereda att få ett arbete till vilket pris som helst. Det i sin tur gör att arbetsgivarna vill endast anställa dem, som är beredda att arbeta till det lägsta priset som går att anställa på. En vidare konsekvens av detta blir att arbetsgivarna säger upp personalen som har arbetat i många år och har högre lön till fördel för de personer som är beredda att arbeta till den lägsta lönen. Detta har alltså resulterat att människor som är födda och bott i de städerna hur länge som helst, har förlorat sina arbeten. De som blivit arbetslösa har inte skyllt på arbetsgivarna utan skulden har lagts på dem som den arbetar till den lägre lönen som inte går att leva på.

Det är just detta som har skapat utanförskap och hat till människor som tar jobben till lägre pris, alltså till de människorna som kommer utifrån. Inte har detta gjort att segregation och arbetsmarknadspolitik har gått framåt.

”Om utanförskapet ska minska så måste det bli billigare att anställa nyanlända, unga, arbetslösa och personer med funktionsnedsättning ” – säger Annie Lööf partiledaren för Centerpartiet.

Jag önskar att Annie verkligen tar sig en funderare kring om detta förslag gynnar arbetare, nyanlända som icke nyanlända eller endast arbetsgivaren som helst vill anställa till lägsta priset som det bara går.Arbetaren får ett arbete till sämre lön som går knappast går att leva på, men arbetsgivaren blir rik. Jag är övertygad om att det om det inte är rätt sätt för segregationen att motverkas.

Detta är en riktning jag inte vill att Sverige ska ta.