Loading...
Krönika

När ett leende inte ingår

Inom äldreomsorgen finns det många frågor som behöver uppmärksammas. Några ämnen som de flesta jag möter under min vardag i hemtjänsten är: Annoretisk bemanning och dagliga scheman. Dagliga scheman som inte håller på grund uträknad schablontid, som i sin tur inte är töjbar. De här två frågor är högaktuella och blir mer och har fått ensnöbollseffekt då dessa är bidragande till många andra arbetsmiljöproblem.

De som arbetar inom äldreomsorgen förstår exakt vad jag menar med ovanstående men för andra som inte direkt berörs av äldreomsorgsproblematiken vill jag beskriva det så här: Föreställ er att ni ska se en film som är 2 timmar lång men ni måste se den på 45 minuter. Lite svårt att göra eller hur?

När chefer inte vill anställa fler och tiden av arbetsinsaten krymps – vilka är det som blir lidande? Jag vill påstå att det är först och främst de anställda eftersom insatserna ändå blir utförda men till priset av oändligt stress. Man delar scheman, man springer fortare, man gör flera saker samtidigt, man hittar lösningar – men arbetet blir alltid utfört. De andra som blir lidande är så klart brukarna. För visst, allt det livsviktiga blir utförd men den sociala biten får många klara sig utan,gång på gång, eftersom det inte ingår i schablontiden. Det ingår liksom inte att ta det i lugnande takt, det ingår inte att ha ett underhållande samtal med brukare samtidigt som man kan pausa en stund för att verkligen lyssna på vad de har att dela med sig.

Ett leende ingår inte i vår arbetsvardag.

Hemtjänsten är en av dem mest utsatta verksamheter i modern tid skulle jag vilja påstå. I de flesta verksamheter finns det inga arbetskläde än, underbemannade grupper, många timavlönade, mycket övertid vilket i sin tur sliter ut personalen. Det finns inte stora chanser till kompetensutveckling, det finns flera tunga arbetsmoment. För att inte tala om avsaknaden till pauser, för de mest banala saker som toalettbesök eller att dricka vatten. Samtidigt som omvårdnadspersonalen ställs inför många krav utan rimliga förutsättningar.

Omvårdnadspersonalen är nutidens vardagshjältar och de liksom alla andra förtjänar en bra och värdig arbetsmiljö.