Loading...
Krönika

Våra pengar ska tamejfan gå till det de är ämnade för.

Hur skall jag förklara detta för mina barn. Sitter med min 8 åriga dotter då hon frågar mig om vinster i välfärden. Vad är det? Varför är det så viktigt pappa?

 

Jag berättar om skatten vi betalar. Om hur det finansierar välfärden. Om hur jag och alla arbetare jag känner vill att pengarna skall användas till skolan exempelvis.

Men att många rika människor vill ha pengarna till sig själv istället.

Jag berättar att vissa vill ta pengarna som skulle gått till skolan till sig själva istället. Jag berättar om hur skolföretaget Academedia plockat ut 416 miljoner i vinst istället för att köpa böcker till barnen eller anställa fler lärare.

Jag berättar att den 7 juni röstar riksdagen. Det är då det bestäms. Skall pengarna återinvesteras i verksamheten eller skall våra skattepengar gå till några få superrikas konton på Caymanöarna.

 

Hon vet att det bästa med skolan är hennes lärare. Hon vet att ju fler lärare desto bättre utbildning får hon. Och trots att hon är åtta år förstår hon att väldigt många elever inte har det lika lätt som henne. Att färre lärare skulle leda till att några av hennes vänner inte fått lärt sig allt. Hennes vänner är mina vänners barn. De skulle förnekas fullgod utbildning för att en liten klick i samhället skall berika sig. På barnens bekostnad.

 

Hon är glad att hon går i en riktig skola och inte en sån där skola där det inte får jobba så många lärare.

 

För det är precis så det är. Bemanningen i de vinstdrivande skolorna är lägre. Villkoren för personalen är sämre och lönerna är lägre. Men är det så vi vill ha det?

Det är våra pengar och dom skall tamejfan gå till det de är ämnade för. Allt annat är minst sagt oanständigt.

 

Men det är inte bara inom skolan man vill roffa åt sig våra skattepengar. Inom omsorgen ser vi samma fenomen. Istället för att betala ut anständiga löner så får en undersköterska i privat äldreomsorg i genomsnitt 1800 kr mindre i lön varje månad jämfört med kommunal äldreomsorg. Det är fan inte ok.

I ett samhälle där det föds fler barn och vi lever längre ökar behoven.

Att då tillåta vinster i välfärden när man vet att det innebär personalnedskärningar är oacceptabelt. Det är inte så vi vill ha det. Det är oerhört viktigt att vi använder våra skattepengar till det de är avsedda för.

 

2015 var övervinsterna 4,7 miljarder. Det motsvarar 9500 förskolelärare, 7500 undersköterskor eller 6400 gymnasielärare.

 

Moderaterna och sverigedemokraterna vill såklart tillsammans med alliansen att deras överklasskompisar skall få suga ut välfärden så mycket dom kan.

På övriga befolkningens bekostnad. Dom meddelande redan innan förslaget låg på bordet att de kommer rösta emot. Detta trots att sverigedemokraterna gick till val på att förbjuda vinster i välfärden. Som en flagga i vinden vänder man i frågan och lurar sina väljare. Det märks att deras luncher med svenskt näringsliv förändrat deras politik.

Den nionde september är det val. Hoppas inte en jävel förlåter dom.