Loading...
Livsstil

Har du ett mål eller en dröm?

Hade du något nyårslöfte för 2018? Kanske skulle du som många andra ta tag i hälsan och börja träna? Då har du förhoppningsvis kommit igång nu och i så fall har du tagit det första och viktigaste steget. Bra jobbat!

Det svårare för den som vill förändra sin livsstil är tyvärr sällan att komma igång med de nya vanorna utan att fortsätta med dem.  Just nu är gymmen packade och de som tränade innan nyår går och klagar på att det är kö till all utrustning. I början är det kul att gå till gymmet men snart börjar det bli svårt att få ihop med vardagen. Det är tyvärr då som många av de nya motionärerna faller bort och köerna på gymmet försvinner. En stor andel av de som har ett gymkort använder det inte utan det ligger bara och tickar på som ett ångestladdat autogiro en gång i månaden. Gymägarna räknar t.o.m. med det i sin ekonomi.

Jag gillar träning och går framförallt till gymmet för att jag tycker det är kul, men jag tror att de flesta som börjar träna (även jag) gör det för att de har ett mål de vill uppnå. Du vill gå ner i vikt, bli stark eller kanske bara få större muskler och en snyggare kropp. Men vet du hur du ska göra för att nå dit? Om ditt svar på frågan bara är ”träna” så har du tyvärr inte ett riktigt mål utan bara en dröm.

Skillnaden mellan dröm och målsättning är att drömmen är en lös fantasi om något du önskar att du hade, medan målsättningen har en plan för hur du faktiskt ska uppnå den. En bra målsättning bör ha både ett övergripande huvudmål, t.ex. ”Jag vill gå ner 10 kg till den 1:a juli” och konkreta delmål för att ta dig dit som du följer upp och bockar av under resans gång. Ett delmål till ovanstående målsättning kan vara ”under januari ska jag träna två gånger i veckan och ha med mig matlåda till jobbet varje dag”. Delmålet kan du sen när januari är slut se ifall du har uppnått eller inte. Tränade du två gånger varje vecka, hade du med dig matlådan? I så fall går du vidare med delmålet för februari.

Ett bra verktyg du kan använda när du gör din målsättning är SMART-modellen. Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsbestämt.

Specifikt – Är din målsättning specifik för huvudmålet? Om du vill bli bra på höjdhopp ska du inte ha som delmål att kunna simma 1 km. Dina delmål och metoderna du väljer för att uppnå dem måste vara saker som faktiskt kan hjälpa dig till huvudmålet.

Mätbart – Innebär att du formulerar konkreta mål som kan följas upp och utvärderas. ”Jag ska bli smal” är inte mätbart medan ”jag ska gå ner 10 kg” är det. Om du lyckades eller inte ser du på vågen. För en träningsdagbok/kostdagbok och skriv upp hur ofta du tränade, vad du gjorde, hur du ätit, osv. så kan du själv följa din utveckling och se vad som funkar och vart det brister.

Accepterat – Accepterar du själv målsättningen? Är du beredd att lägga den tid och energi som kommer att krävas av dig hela vägen in i mål? Vet du redan på förhand att du inte kommer att följa målsättningen behöver målsättningen ändras. Du ska ha riktiga mål och inte önskemål.

Realistiskt – Här tror jag att den stora fallgropen för många som börjar med något nytt ligger. Man går t.ex. från att aldrig träna till att träna varje dag och gärna långa pass med 20 olika övningar. Funderar du lite mer nyktert så inser du att detta inte kommer gå att upprätthålla under en längre period. Sätt upp mål och delmål som är realistiska och som du vet redan innan att du kommer att klara! Det är bättre att du klarar att träna ett halvlångt pass två gånger i veckan än att du sätter som mål att träna två timmar fem gånger och slutar efter några veckor för att det blev för jobbigt. Ha hellre ett lågt satt mål och överraska dig själv med att träna en dag extra än ett för högt satt mål som du bara blir besviken när du misslyckas med.

Tidbestämt – Sista punkten handlar om att tidsbestämma både huvudmål och delmål. Du ska gå ner 10 kg till 1:a juli. Du ska börja gå till gymmet två gånger i veckan och ha matlådor till jobbet under januari. I februari drar du ner på alkoholen till max två enheter/vecka och slutar äta godis på helgen. fr.o.m. 1:a mars lägger du till ytterligare en träningsdag i veckan. 1:a april ska 3 kg ha försvunnit på vågen, osv.  På så sätt kan du under resans gång se om du uppnår dina mål och justera din plan efter hur det går. Då slipper du stå där i juli och se att du tvärtom har gått upp i vikt ytterligare.

En konkret, realistisk och mätbar målsättning är skillnaden mellan en lös dröm och att göra den drömmen till verklighet. Det gäller inte bara dig som ska börja träna! Du som vill spara pengar till en resa kan göra en målsättning för hur du ska lyckas med det och du som jobbar fackligt kan använda SMART-modellen i det fackliga arbetet. Sätt upp konkreta huvudmål och delmål som är specifika, mätbara, accepterade, realistiska och tidsbestämda. Har du gjort en bra och rimlig målsättning är det enda som står mellan dig och din dröm att följa planen. Sluta fantisera, börja planera!

 

info@kalorimalet.se

Kalorimålet.se