Loading...
Nyheter

Vind i seglen för Labour

Sedan extravalet i juni har Labour lett opinionsmätningarna i Storbritannien, med ett väljarstöd på mellan 41-44 procent av väljarkåren. Konservativa Tories har å sin sida haft ett tufft år bakom sig efter att partiet i valet förlorade sin majoritet i det brittiska parlamentet. Högerns huvudbry är flera: Interna stridigheter om Brexit, en försvagad Theresa May och ett Labour som till stor del vunnit problemformuleringsinitiativet i frågor som välfärd, trygghet och säkerhet.

Inför lokalvalen i maj ser det ut som att Labour kan gå starkt framåt i huvudstaden. Valen omfattar Londons alla 32 stadsdelsområden samt Birmingham, Manchester och en rad andra mindre distrikt runt om i landet.

Den enda publika mätningen som hittills gjorts är över London. Den visar på ett kraftigt övertag för Labour. Stödet för partiet har växt med ca 10 procentenheter sedan förra lokalvalen 2014 och ligger nu på ca 53 %. Det är rekordsiffror för partiet. Inte sedan Labours seger i lokalvalen 1971 har stödet varit så starkt för partiet i London. Samtidigt går det trögt för Tories, som med 29 % ligger strax under valresultatet från 2014.

En av de stora frågorna inför lokalvalen i London är bostadssituationen. Segregationen och gentrifieringen har ökat kraftigt genom åren. Nyligen presenterade stadens borgmästare Sadiq Khan ett förslag om ökat inflytande för hyresgäster vid planerade renoveringar. Förslaget innebär att hyresgäster ges möjlighet att rösta vid eventuella ombyggnationer för att på så vis vidga bestämmanderätten till boenden. Samtidigt planerar Sadiq Kahn en kraftig utbyggnad av bostäder för låginkomsttagare samt att ge boenden i London förstatjing på nybyggda fastigheter innan de läggs ut på marknaden. Det senare i syfte att förhindra att bostäder hamnar i internationella fastighetsspekulanters ägo.

Ett annat löfte Khan presenterat är en mångmiljonsatsning på utbildning, sport och kulturella aktiviteter för Londons mest utsatta unga i syfte att styra bort unga från kriminalitet. Khan har också riktat skarp kritik mot högerregeringen för att ha skurit ner i statliga stödet till fritidsgårdar och ungdomsaktiviteter.

Det återstår naturligtvis att se om opinionssiffrorna håller i sig fram till maj. Men flera analytiker spår att Tories står inför ett katastrofval i huvudstaden och riskerar att förlora hälften av de 9 valdistrikt man vann 2014, varav ett är Margaret Thatchers tidigare distrikt – Barnet.